lördag 10 september 2011

Smaskiga bröd.

Har haft en soft lördag ... njutit av ledigheten tillsammans med Lukas. På kvällen bakade jag två sorters bröd - båda superenkla och supersmarriga :-)



Turbosnabb filmjölkslimpa

Ingredienser:

4 1/2 dl filmjölk
1 dl brödsirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka hasselnötterna och frukten mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken.
4. Lägg ett bakplatspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, stö över lite havregryn och grädda brödet i ugnen i ca 45 minuter.





Så här ser knäckebrödsmeten ut innan ugnen...

GI knäckebröd
Ingredienser:

2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solroskärnor
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
Flingsalt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 1/2 dl kokande vatten och vänd runt
och häll ut på bakplåtspappret.

3. Platta ut och släta till smeten med en kavel ( smörj den med lite olja innan så den inte fastnar)

4. Häll på lite flingsalt över degen.
5. Sätt in plåten i ugnen ca 1 tim

6. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.
7. Bryt brödet i mindre bitar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!