måndag 29 augusti 2011

Skydiving!

Ja då var man 37 år! I lördags var det kalas och det var klackarna i taket :-) Jag fick superfina presenter, och några favoriter var två st Global köksknivar, en Jamie Oliver stekpanna och sist men inte minst .... trumvirvel... ett presentkort på fallskärmshoppning!! Gulp!!

Är du också sugen på att hoppa? Här är lite info...

Förberedelser
Passa på att gå på toaletten ( no shit, jag lär ju behöva ta lavemang innan.,, sorry!) för efter genomgången tar du på dig overall, hjälm och skyddsglasögon som du får låna av oss. Du får också hjälp med att ta på dig den sele som kommer att kopplas ihop med fallskärmen och din instruktör. När ni hoppar kommer du att hänga framför instruktören, på hans mage.

På väg till flygplanet
Inför flygturen samlas du, din instruktör och de andra hopparna i fållan, ett uppmärkt område bredvid taxibanan. Medan ni väntar på att flygplanet skall starta upp eller landa, görs det upp i vilken ordning alla i planet ska hoppa av. ( Gulp.... fy vad läskigt att hoppa sist! ) Ni som tandemekipage hoppar alltid sist eftersom ni kommer lösa ut skärmen högre än de andra, 1 500 meter istället för 900 meter. Det är för att du ska få njuta av utsikten under en längre tid.

4 000 meter – dags att hoppa ut!
Tillsammans med dom andra hopparna flyger ni upp till 3 500-4 000 meter över marken. Det innebär en flygtur på ungefär 20 minuter. När ni nått uthoppshöjd flyger planet in mot flygfältet och flygplansdörren öppnas. Det kan vara upp till 20 grader kallare än på marken, men adrenalinet (skojar du?? Tänk om min puls stannar? ) kan göra att det knappt märks. Från och med nu har du bara en uppgift: Att uppleva och njuta! Planet töms och till sist är det nu din tur att hoppa ut!

Du flyger!
I det fria fallet som varar nästan en minut når ni en hastighet på drygt 200 km/t. Hastigheten bromsas något av att ni har en liten bromsskärm som gör att ni faller med samma hastighet som vanliga fallskärmshoppare. Med er dubbla vikt skulle ni annars falla i över 300 km/t. ( Tack gode gud för att någon kom på den idén)


Fallskärmen
När ni fallit ner till 1 500 meters höjd aktiverar instruktören fallskärmen. Det tar ett par sekunder innan fallskärmen är helt utvecklad och det gör att uppbromsningen blir ganska mjuk. Det rycker till en aning. ( Känner mig helt trygg... not ) Nu styr ni er sakta tillbaka till flygfältet. Kanske ser du dina vänner som står därnere och väntar? Passa på att njuta av utsikten och synen av dina egna fötter som hänger och dinglar med inget annat än luft under sig. Skärmflygningen tar mellan 5-10 minuter beroende på hur mycket ni svänger


Jag kan tillägga att jag inte alls är höjdrädd men däremot fixar jag inte det där suget man får i magen... Jag pallar inte ens att åka Flumride på Liseberg... Ja då förstår du att jag går liiite utanför min trygghetzon. Nej. det här får jag allt suga på ... vet inte om jag vågar.Jag ryser när jag ser videon! Ståpäls!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!