tisdag 8 februari 2011

Points för själen

För många år sedan läste jag boken "Själaväktarna" av Ma Oftendal. I boken ger hon en metod att återta sin kraft och må bra. Genom att föra din personliga energidagbok ”Själavakten”, får du snabbt en övergripande bild på de aktiviteter, händelser, känslor m.m. som dränerar ditt energiförråd (röda points). Du upptäcker också vad som verkligen ger dig kraft, glädje, mening och hälsa (gröna points). Dessutom får du klarhet i om du behöver mer ordning och planering i ditt liv, eller tvärtom – kanske har du för mycket av sådant (gula points)

Tänk dig att du är en bankomat och att din energi är valuta på ditt konto. Jobbet, familjen, hemmet, och vännerna – alla plockar ut en viss mängd av din energi från ditt konto. Ju mer krävande eller stressig en uppgift är desto mer av ditt sparkapital försvinner vid varje uttag. Ingen av oss är så rik att vi bara kan fortsätta hämta ut från bankomaten. Vi behöver också skaffa oss en inkomstkälla och fylla på kontot. Annars är risken att saldot en dag är nere på noll energi. Då finns inga ekonomer från ”Lyxfällan” som hjälper till att få ordning på ditt kapital. Du måste själv se till att balansera dina inkomster och utgifter.

Tag fram din kalender och några färgpennor. Påminn dig om vad du har gjort under den senaste veckan. Markera de saker som har tagit av din energi eller uppgifter som har stressat dig med rött. Det du har gjort som har fyllt dig med glädje, kraft eller energi markerar du med grönt. Hur ser balansen ut mellan rött och grönt under veckans dagar? Eller finns det överhuvudtaget någon balans? Om det röda överväger, är det kanske dags att se över vad som kan tillföra lite mer energi i ditt liv.

Om du frågar dig ”Vad gör mig glad?” så har du antagligen svaret på vad som fyller på ditt energikonto. Du kanske behöver skriva en lista på vad du tycker är roligt och se till att göra en av dessa aktiviteter varje dag. Det behöver inte vara något stort, utan det räcker med att exempelvis ta en lunchpromenad, köpa en bukett tulpaner, ta ett fotbad, krama sambon, planera semestern, ringa en god vän eller bara unna dig en liten stund i ensamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!