söndag 14 november 2010

En värdefull vardag

Vi kan vara rika på olika sätt. En del räknar rikedom i pengar och ägodelar medan andra värderar själva livsinnehållet och upplevelsen att ha gott om tid. Det ena behöver inte utesluta det andra. Oavsett vad som är rätt eller fel för dig, så är vardagen det viktigaste och vanligaste vi har. Betänk möjligheten att göra den mer värdefull.

Den tid vi har att disponera är lika med våra liv. Tiden och livet består till största delen av vardag. Att vårda vår vardag är därför bland det viktigaste vi kan ägna oss åt. Det behövs inga särskilt sensitiva känselspröt för att konstatera att vardagen för många människor är långt ifrån det liv de egentligen skulle vilja leva. Hur kan det vara så? Vi har mängder av valmöjligheter. Vi lever under trygga, välordnade och materiellt utvecklade omständigheter. Vi borde kunna njuta av denna välfärd och verkligen uppleva det som ordet betyder: att färdas väl genom livet.

Hur kan så många som har det så bra ändå må så dåligt? Till en del är nog detta en följd av många små omedvetna val som vi gjort under påverkan av tidsandan, fylld av budskap om vad som är viktigt i livet och ”rätt” att sträva efter.

Tänk på hur du vill använda tiden för att den ska räcka till det som är viktigt i din vardag; lagom tid till att skaffa pengar, lagom tid till dig själv, lagom tid till de människor som är viktiga för dig och lagom tid till annat som ger dig upplevelsen av en värdefull vardag. När vardagen känns värdefull, mår vi bra. Och när vi mår bra är vi också bättre för vår omgivning. Vi orkar i högre grad bry oss om det som inte är bra utanför oss själva.

Täppas Fogelberg uttryckte sig en gång så här : ”att åka på weekendcharter till New York fixar väl vilket pucko som helst, men det är en rejäl utmaning att få en trist tisdag i november att svänga.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!