måndag 15 november 2010

Multitasking i att må bra!

Det blev en härlig men intensiv kväll. Herregud vad man är igång egentligen. Viktoria, jag och Lukas bakade smaskiga lussekatter med kesella som faktiskt blev riktigt goda :-)

Efter middagen har jag hunnit med att baka, diska, lägga in en maskin tvätt, bada och natta Lukas samt köra ett 30 minuters träningspass hemma. Hinner inte alltid träna på jobbet så jag har bestämt mig för att köra lite övningar hemma. Jag mår bra av det. Ikväll blev det plankan med rotation, armhävningar och ryggresningar. Perfekta övningar att göra hemma och som inte kräver några redskap. Nu är klockan 22 och jag har lite egentid att softa ner.

I somras bestämde jag mig för börja ta hand om mig själv mer och boosta mig med må-bra-grejer. Det håller nu på att bli en bra vana. Jag njuter av sköna höstpromenader, jag träffar vänner, jag har varit på massage och ansiktsbehandling. Jag tar sovmornar, äter lyxiga frukostar länge, stretchar och töjer min stela kropp, mediterar, köper hämtmat om lusten till matlagning inte finns. Badar och pysslar om mig själv. Myser med Lukas, bakar, spelar spel, äter god mat, dricker vin, ser på film, lyssnar på ljudböcker, bloggar, skrattar, lever.
Och jag är så otroligt tacksam.


Lukas formade lussekatterna och satte dit russinen.

Lussekatter

Saffransdeg:

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar á 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl


Pensling & Garnering
1 st ägg
Russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

2 kommentarer:

  1. De exempel som du lämnar på hur du har börjat njuta av vardagen är varken särskilt svåra att göra eller ens dyra och du beskriver att de på något sätt har förbättrat din dagliga livskvalitet. Jag tror att många känner att sånt där skulle också jag vilja fylla mina vardagar med. Detta till trots tycks steget från ord till handling ibland vara så stort. Hur kommer det sig egentligen? Vad beror det på att vi istället låter våra liv fyllas av en massa andra trista saker?
    Ola

    SvaraRadera
  2. Härligt med lite feedback Ola! Precis vad jag önskar... Ja, varför är det så svårt egentligen? För mig handlade det om att göra det regelbundet så att det till slut blev en god vana. Jag tror att många av oss stannar inte upp och känner efter - Vad är viktigt för mig? Vad vill jag? utan man springer på i ekorrhjulet för att det är enklast så...

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!