måndag 18 april 2011

Vilken färg är du?

Vi alla har olika personligheter/beteendestilar och här kan du förstå hur du kan bemöta din kollega, vän, familjemedlem eller partner. När du förstår vilken färg du själv har kan du också förstå andra.

Inte helt lätt. Själv ser jag nog mig som en blandning mellan röd och gul med en stänk av grönt. Jag är oerhört målfokuserad och ogillar långsamhet. Jag gillar planering och struktur men är inte dugg lugn och eftertänksam. Blå känns väldigt avlägset.

Tänk vad som händer när du är en grön person arbetar eller befinner sig i en blå miljö.. Kaos :-)

Röd personÄr målfokuserad, handlingskraftig, initiativrik och fattar gärna snabba beslut på egen hand. Rak och direkt i sin kommunikation.

Gillar: Makt över skeenden , handlingsfrihet och att fatta egna beslut. Testa nya saker och pressa gränser. Vill se resultat.

Ogillar: Långsamhet. Att ta order och bli styrd. Att inte ha kontroll och att misslyckas med målsättningar.

Andra kan uppfatta en röd person som: Orädd, modig, snabb och strategisk. Men av andra som inte är röda, alltför snabb, befallande, egoistisk, maktlysten och krävande.

Matcha en röd person: Utmana, bjud på motstånd. Ifrågasätt. Fokusera på väsentligheter, var kort och koncis. Bli inte för personlig om du vill nå fram med ditt budskap. Var tydlig i dina förväntningar

Ett möte bör... ...gå så fort som möjligt.

Gul personHar en positiv livssyn, är flexibel, nyfiken och lösningsorienterad. Är ofta den som nickar engagerat när någon annan pratar (men det betyder inte att man håller med). Idéspruta. Tankar positiv energi från möten med andra människor. Är bra på att se och bekräfta andra. Brinner ofta för sin sak.

Gillar: Positiva människor. Bekräftelse och vänlighet. Att samarbeta med andra.

Ogillar: Tysta och slutna miljöer. Rutiner. Ovänlighet och detaljrika arbetsuppgifter.

Uppfattas av andra som: Dynamisk, engagerad, optimistisk och öppen. Men också egenkär, ytlig, snackig och känslosvallande.

Matcha en gul person: Ge feedback, visa intresse och nyfikenhet. Håll tempot uppe på möten. Tillåt idéerna att sväva ut och brainstorma. En gul persons styrka är glöden för arbetet men den slocknar om han/hon blir ifrågasatt för ofta.

Ett möte bör... ...finns inga bör. Mötet får ta den tid som behövs.

Grön personServiceminded och empatisk. Lojal och pålitlig. Har tålamod och vill gärna hjälpa andra. Lugn och eftertänksam. Säger sällan nej till uppdrag och sätter en heder i att slutföra sina jobb. Tänker först och pratar sen.

Gillar: Planering, stabilitet och struktur. Vill ha framförhållning och känna sig delaktig. Behöver få tid på sig att avsluta sina uppgifter.

Ogillar: Snabba förändringar och att inte bli lyssnad på. Otrygga arbetsförhållanden och att inte bli informerad i tid.

Kan uppfattas som: Lagspelare, lojal, uthållig och grundlig. Men också som långsint, lättsårad, ha svårigheter ta egna beslut och förändringsobenägen.

Matchas genom: Tvinga inte fram snabba beslut, en grön person behöver tid att tänka efter. Informera om förändringar i god tid. Prata hellre om förbättringar än förändringar. Ge tid och möjlighet att pricka av och avsluta.

Ett möte bör... ...ta så lång tid som du behöver.

Blå personÄr systematisk, metodisk och logisk. Är noggrann med regler. Fattar sina beslut och ger svar som bygger på fakta och inte på känslomässiga grunder. Noga med detaljer, många specialister är blå.

Gillar: Regler, logik, fakta och saklighet. Klara förutsättningar och säkra metoder som prövats förr.

Ogillar:
Känslomässiga konflikter. Beslut utan faktagrund. Irrationella personer och pressade situationer.

Kan uppfattas som: Behärskad, saklig, analyserande och kvalitetsmedveten men också som defensiv, petig, känslokall och konflikträdd.

Matchas genom: Var saklig och logisk i en diskussion. Gå på fakta, inte känslor. Kom överens om regler och riktlinjer. Ge tid för kontroll av detaljer och fakta.

Möte bör... ...ta den tid som det var sagt att det skulle ta. Är det en halvtimme, ska det vara en halvtimme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!