tisdag 29 mars 2011

Det här är inte ditt problem, det är vårt problem.

Vi går vidare i relationsakuten :-)

Regel 5. Lös de problem som går att lösa


1. Inled diskussion i en trevlig ton.
Det behöver nödvändigtvis inte vara diplomatiskt. Ett sunt förhållande tål att man går rakt på sak. Formulera dig i "jag"-form istället för "du"-form. Om din partner har en benägenhet att gå till attack, är det bästa rådet jag kan ge att du ser till att hon/han känner sig förstådd, respekterad och älskad.

2. Var öppen för din partners fredstrevare och lär dig att själv sträcka ut handen
Det första man får lära sig när man tar körkort är att hitta bromsen, och det är lika viktigt att bromsa i en relation. När diskussionen far iväg i en galen riktning, eller när det bara går runt i en cirkel, gäller det att sätta stopp. Bromspedalerna är dessa fredstravare.

3. Lugna ner dig själv och varandra.
Om man känner sig arg eller sårad kan det vara svårt att känna sig motiverad för denna övningen. När din hjärtfrekvens överskrider 100 slag i minuten blir det nästan omöjligt att ta in vad din partner säger, hur du än anstränger dig. Ta en tjugo minuter innan ni fortsätter.

4. Kompromissa
Det är omöjligt att lösa konflikter om man inte är beredd att kompromissa. En nära och kärleksfull relation kan aldrig fungera om den en partnern hela tiden vill ha sin vilja fram. Hörnstenen är att lyssna på varandra och dela på beslutsfattandet. Du behöver nödvändigtvis inte hålla med om allt, men ta din partners uppfattning på allvar.

5. Ha överseende med varandras svagheter och brister
Det här förhållningssätter kräver ingen större träning. Det borde vara självklart att man behandlar sin partner med samma respekt som vänner och kollegor. Om en gäst glömmer sitt paraply skulle vi aldrig drömma om att kläcka ur oss " Åh vad trött jag blir, att du aldrig kan hålla i ordning på dina grejer".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!