lördag 22 januari 2011

Marathon eller Maraton?

Satt och surfade och snubblade in på Språkrådet och fastnade i både roliga och intressanta ämnen. Bland annat stavning...

Även i mörkaste januari tränar långdistanslöparen inför vårens och sommarens lopp, kanske särskilt för de 42 195 meter som utgör en klassisk ”mara”. Men hur stavas loppet egentligen?

De stora svenska ordböckerna är eniga: det stavas maraton. I bruket är dock varianten med h mycket vanlig. Kanske tror man att ordet bör stavas som orten Marathon, den grekiska ort från vilken en atensk budbärare sägs ha sprungit den sträcka som blev förebilden till maratonloppet. Men i modern svenska är kopplingen till orten Marathon försvagad och ordet kan sägas ha förlorat sin namnkaraktär. Ett tecken på det är att ordet används även bildligt om långvariga, ansträngande företeelser: maratonvecka, maratonföreställning, maratonshopping.

Även uthållighetstävlingen triatlon bör i första hand stavas utan h på svenska, även om stavningen med h är vanlig och måste accepteras. Ordböckerna är inte överens och vissa tar bara upp stavningen triathlon. Men h är alltså överflödigt. Den som ägnar sig åt triatlon är för övrigt triatlet, som förstås stavas just så – utan h.

Själv funderar jag mest på vilken dag jag ska ta mig upp till gymet och springa på löpbandet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!