fredag 10 december 2010

ME time!

I dagens samhälle är vi på språng hela tiden. Vi har blivit vana att klämma in så många aktiviteter, projekt och möten i vår kalender att det till slut blir jobbigt för oss. Vi har inte ens utrymme för att njuta av vår egen livsresa. Alla dessa aktiviteter och människor hindrar oss från att vara i kontakt med oss själva och ge oss den kvalitetstid vi behöver för att njuta av livets äventyr.

Space (utrymme) är ordet. När vi fyller upp all vår fria tid blir vi trötta, ofokuserade och känner oss ledsna. Som jag ser det finns det tre olika områden i livet som du kan ge dig mer utrymme.

1) Dina tankar

2) Dina aktiviteter

3) Din miljö (bostad, arbete mm)

Här kommer lite tips för att sakta ner och skapa utrymme och mer egentid i ditt liv.

1. Fyll inte din lediga tid med skräp. Vi har en tendens att fylla varje dag med någonting. Stanna upp och känn doften av julhyacinterna. Gör ABSOLUT ingenting för en stund.

2. Spendera mindre tid framför TVn och datorn. Spendera 1 dag utomhus och du kommer känna dig härligt fylld med energi!

4. Släng allt skräp som du inte använder. Att göra sig av med saker som du aldrig använder kommer göra att du känner dig mer fri.

5. Ät , promenera och gör saker i långsam takt. Vi stressar, stressar och stressar. Alla saker som vi egentligen gillar att göra, lägger vi ofta åt sidan för att vara mer effektiva.

6. Var närvarande. Att medvetet sakta ner gör att du kan vara mer här-och-nu.

7. Färdigställ dina projekt. Att ha ofärdiga projekt dränerar din energi. Bestäm dig för att göra klart dem eller att du inte vill fortsätta med dem släng bort dem.

8. Håll ditt hem, skrivbord, kontor i ordning. Att rensa i röran ger dig en härlig energi booster!

9. Ta en titt på dina prioriteringar. Gör en lista på vad som är viktigt i ditt liv. Spenderar du tid på de människorna och sakerna? Om inte nu - När ska du göra det?

10. Minimera aktiviteter som inte är nödvändiga. Om andra människor ber dig om saker som du inte giller eller är intresserad av - säg nej! Spendera din kvalitetstid på dig själv!

11. Frigör ditt sinne. Ju mer du måste hålla koll på, desto större chans att du upplever stress. Om du är rädd för att glömma bort det skriv ner det. Gör listor. Detta hjälper dig så du inte behöver använda hjärnan hela tiden för att komma ihåg saker.

12. Fokusera på enkel njutning. Hur kan du införa mer guldkant i det enkla och lilla?

13. Meditera. Att meditera handlar om att stanna upp för en stund och tillåta dig att bara vara.

14. Tyck om disken! Jag menar inte att du måste älska att diska men försök att använda de tråkiga sysslorna och stunderna till att bara var där. Ge dig tid att fundera över livet och vad som är viktigt för dig.

15. Lämna utrymme mellan aktiviteterna. Vi vill vara effektiva och fyller almanackan, men om du ger dig själv lite space mellan mötena och aktiviterna kommer du uppleva mindre stress.

16. Reservera tid för dig själv. Att få vara själv en stund, hjälper dig att fokusera på dig och dina behov.

17. Sist men inte minst, lär dig att säga NEJ! De flesta människor har problem med att säga nej för att vi känner oss tvingade eller är rädda för att såra andra människor. Att säga nej innebär att du inte fyller din tid med saker eller människor som suger din energi.
Identifiera vad som är viktigt för dig.
Minimera allt annat.
Ta din tid att njuta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att kommentera. Det uppskattar jag!